Informes
El Projecte Accés Vital té com a objectiu general aconseguir evidència empírica fiable i robusta sobre quins processos o mètodes són els més idonis i eficaços per a incrementar la taxes de sol·licitud (take-up rate) de les persones potencialment beneficiàries de l’IMV i, com a conseqüència, persegueix també l’objectiu de revertir la situació de non-take-up de les persones elegibles per a l’Ingrés Mínim Vital (IMV) mitjançant una metodologia d’abast (outreach) intensiva que mobilitzi a aquestes persones perquè sol·licitin i obtinguin aquesta prestació.
Per a la consecució d’aquest objectiu, per la recerca es van proposar cinc objectius específics:
- Identificar a persones en situació de non-take-up i mobilitzar-les per a ampliar la cobertura efectiva de l’IMV i comprovar els resultats obtinguts mitjançant un procés de distribució aleatori.
- Determinar quines actuacions amb el grup de tractament han tingut major èxit en la reducció del non-take-up respecte al grup de control a partir de la comparació dels resultats obtinguts en tots dos grups.
- Informar sobre l’IMV a les persones en situació de non-take-up i convidar a sol·licitar acompanyament en la tramitació a les persones en els grups de tractament.
- Investigar les principals causes i conseqüències del problema del non-take-up en la prestació de l’IMV.
- Elaborar recomanacions per a impulsar processos que reverteixin la situació de non-take-up.
Com a resultat del treball realitzat, es publiquen a continuació els següents documents:
- L’informe de Resultats d’Avaluació del projecte Accés Vital, realitzat per la Secretaria General d’Inclusió del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions i el Centre d’Estudis Monetaris i Financers (CEMFI), amb la col·laboració de EAPN-ES. L’informe respon a l’objectiu específic 2 del projecte Accés Vital;
- L’estudi “Per què no sol·licitem l’IMV quan ens correspon? Els factors explicatius del non-take-up en territoris a on existeix pobresa severa”, elaborat per EAPN-ES amb el suport del Comitè Acadèmic i de la Càtedra d’Inclusió del projecte. L’estudi respon a l’objectiu específic 4 del projecte.
- L’informe d’Avaluació de la Metodologia Outreach dissenyada i implementada en l’àmbit del Projecte Accés Vital, elaborat per EAPN-ES amb el suport del Comitè Acadèmic i de la Càtedra d’Inclusió del projecte. L’informe respon als objectius específics 1 i 3 del projecte.
Tots els documents elaborats per EAPN-ES inclouen recomanacions per a la millora de la cobertura de l’IMV per a poblacions en risc de pobresa i exclusió social, donant compliment així a l’objectiu específic 5 del projecte.